Актуално

Емилия Милкова - In Memoriam

31.03.21

Размер на шрифта: a |a |a|
167361047_2366086216868990_6126272933862240614_n_xs.jpg

Напусна ни д-р Емилия Станева-Милкова - председател на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация, дългогодишен директор на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна и член на Управителния съвет на ББИА, доктор по „Книгознание, библиотекознание, библиография”, библиотекар-библиограф не само по професия, а по призвание.
 
Колегите в библиотечната асоциация, както и във всички местни и държавни органи и организации, с които тя си партнира, познават д-р Милкова като един от най-ярките защитници на престижа на българската библиотека и на професията библиотекар, а най-вече – като неин верен приятел. Изборът на д-р Милкова преди по-малко от година за председател на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация бе поредно заслужено признание за нейната работа като дългогодишен директор на Регионална библиотека „Пенчо Славейков” във Варна , която под ръководството й бе отличавана с редица награди и е сред първите библиотеки в страната, представили каталога си в интернет. Този избор бе и огромна отговорност, която д-р Милкова прие с лекота и с желание, породено от огромната й любов към нашите храмове на познанието и на българщината. На развитието на българската библиотека тя отдаде целия си професионален живот, а възможностите за по-добро финансиране и усъвършенстване на библиотечно-информационната дейност бяха нейна кауза и като народен представител, и като член на Постоянната комисия „Обществени библиотеки” към Международната федерация на библиотечните асоциации.
 
За работата си в Асоциацията д-р Милкова споделяше, че винаги й е носила единствено и само позитивни емоции, зареждала я е с много енергия, въпреки предизвикателствата. Библиотечната гилдия и общността на мислещите и четящите хора изгуби в лицето на д-р Милкова пламенен защитник и радетел на каузата на всички големи и малки библиотеки - насърчаване на четенето, работа с деца в различни библиотечни формати, популяризиране на професията и ролята на библиотеката за опазването на културното ни наследство и развитието на обществото, превръщането на библиотеките в истински съвременни центрове за знания и информираност.
 
Вярваме, че делото на д-р Милкова ще бъде достойно продължено от колегите и приятелите й в Асоциацията, в която ще продължи да живее частица от нея.
 
Дълбок поклон пред живота и делото на д-р Емилия Милкова, която живя ръка за ръка с книгите и техните хора и откликваше на всеки, за когото българската библиотека е храм на знанието и мъдростта. Вярваме, че така, както писаното слово остава, с нас остава и сътвореното от нея.

всички новини