Актуално

Библиотекари от Силистренско повишиха капацитет с два нови курса по ББИА

20.04.17

Размер на шрифта: a |a |a|
1492598829_xs.jpg

На 23 и 24 март в обновената конферентна зала „Диоген Вичев” Регионална библиотека "Партений Павлович" - Силистра се проведе обучителен курс на тема „Библиотеките и поколението Z: предизвикателства и възможности”, с лектор Наталия Георгиева от Центъра за продължаващо образование на библиотекари на ББИА. 

 
Обучението се осъществи с финансовото съдействие на Българската библиотечно-информационна асоциация и Фондация „Глобални библиотеки – България”. В него участваха 20 библиотекари – от Регионалната библиотека и от читалищни библиотеки от област Силистра. Темата на обучението бяха младите хора от поколението Z - глобални, социални, технологични и визуални. 

 
Те са най-общуващото, образованото и сложно поколение до момента. Те са преждевременно пораснали и градят по свой модел нашето глобално общество. На тази възраст те вече оказват голямо влияние върху брандовете и социокултурата, те са движещата сила на социалните медии и лидери в поп-културата. Към момента са над 2 милиарда души в световен мащаб и не само представят нашето бъдеще – те го създават. Библиотеките трябва да намерят новите начини за общуване с тази група млади хора и да ги привличат като участници и като партньори в реализирането на дейностите си. Библиотекарите от Силистренска област получиха редица знания и полезни съвети за работата си с поколението Z.

 
На 13 април в конферентна зала „Диоген Вичев” на Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра разшири обучителния цикъл с обучение по още една важна тема ”Управление на проекти, финансов мениджмънт и отчитане". Лектор на събитието беше Сезер Нихат – главен счетоводител в културната сфера в Община Дулово и председател на ТС на ББИА в област Силистра, а обучението беше осъществено с финансовото съдействие на Фондация „Глобални библиотеки – България”. 

 
Пред аудиторията от библиотекари, работещи в регионалната и в читалищните библиотеки от област Силистра, г-н Нихат презентира реализацията и управлението на проекта от идеята до отчитането пред спонсориращата организация. Той представи онлайн и редица реализирани проекти, реализирани с негово участие в община Дулово и сподели добри практики. Проведеното обучение ще бъде изключително полезно за разгръщане на потенциала на библиотеките от региона, чрез участието им в реализирането на разнообразни проекти.

 
Източник - РЕКИЦ "Читалища" - Силистра - http://rekits-silistra.com/index.php?op=news&id=996
 

всички новини